Moster Selmas stuga

 


 

Moster Selmas stuga ligger öster om byn på väg ner mot Östersjön. Det är ett litet ställe som runt sekelskiftet beboddes av en äldre man som hette Nils Svensson eller  "Norsk-Nissen" som han kallades för. Han bodde där med sin hustru Brita Lisa. Båda var födda på 1830-talet. De hade en vuxen dotter som hette Selma som också bodde i stugan. Där bodde även ett par unga flickor, som hette Agnes Amundsen och Ingeborg Jonsson. Selma bodde i stugan tills hon dog. Det är efter henne som stället kallas för Moster Selmas stuga.

Ingeborg och Agnes hade sedan stället som sommarbostad. Även deras efterlevande släktingar tillbringade somrarna här.  Stugan har  ägts av Anne-Marie  Dahlström och idag av dottern Anette Jönsson.


Moster Selmas stuga i början av 80-talet.


En gammal familjebild från början av 1900-talet.
I främre raden Norsk-Nissen och hans hustru Brita Lisa, samt dottern Selma.
I bakgrunden flickorna Agnes Amundsen och Ingeborg Jonsson.
Foto från Långlöts sockenbok.

 

 

 


Moster Selmas plats 1981.
 


Stugan fotograferad sommaren 2006 med min bror Ingemar.

En släkting till Agnes Amundsen, Anna-Carin Betzen, som är Agnes sondotters dotter hörde av sig via e-post då hon hittade sidan om Folkeslunda. Anna-Carin berättade att hon hade lite mer uppgifter om släkten. Jag har lagt in ett utdrag från hennes brev nedan.

Agnes Amundsen är min morfars mor. Det var så, att Norsk-Nisse och Britta Lisa hade även en dotter som hette Josefina Ottilia. Hon emigrerade till Amerika och gifte sig där med en norrman, Adolf Amundsen. De bodde i Philadelphia och fick två döttrar och en son, men var tydligen inte så lyckliga tillsammans, för i slutet av 1890-talet flyttade hon tillbaka till Långlöt med barnen. Hon dog där 1898, bara något år efter att hon kommit hem. Hon blev bara 25½ år. Det tog flera år innan mannen kom dit för att hämta de moderlösa barnen, och då hade Agnes rotat sig hos släkten i Folkeslunda och ville stanna kvar där. Min mormor har f.ö. släktforskat under många år och har spårat källan till namnet Norsk-Nisse. Hans farfar (tror jag det var) var nämligen norrman.

Anna-Carin BetzenTill huvudsida

Copyright © Birger Ohlson 1999