Folkeslunda 2:3
Selma Larssons gård


Granngården till Axels är Selma Larssons gård. Selma och hennes man Theodor Larsson förvärvade gården 1920 efter förre ägaren Emil Johansson.  Selma och Theodor fick två söner, Gunnar och Bertil, födda 1919 och 1920. Theodor avled året därpå, endast 38 år gammal.
Min mamma Elsa Olsson kom som barn till gården för att passa de små pojkarna. Min farfar Louis Ohlsson arrenderade gården ett antal år. 1935 då pojkarna var 15 och 16 år gamla började de bruka gården tillsammans med sin mamma.

Gunnar och Bertil brukade gården fram till 70-talet, då de arrenderade ut gården. Gunnar bodde kvar i gården, men Bertil flyttade till Stockholm och jobbade där till sin pensionering. Bertil avled 2002. Gunnar flyttade senare till pensionärshemmet i Långlöt och bodde där tills han avled 1995.

Fram till 2011 ägdes gården av Bertils sambo Birgit och användes som sommarbostad. Bertil byggde tidigare en sommarstuga i deras tallskog uppe vid landsvägen som fortfarande är i familjens ägo.

Vid gården fanns en av bygatans två mjölkpallar.  Den är i dag inte längre kvar. Den andra mjölkpallen som var belägen vid John Peterssons är välbehållen.

2011 köptes gården av Eva Nyström och
Christian Forssell.
Deras hund Chippen är också med på ett hörn.


Gunnar och Bertil

 

Bertils stuga

 

Selmas lada med Axels 
traktorgarage till höger


Selma Larsson
Född i Bredsättra


  Selmas portskjul med mangårdsbyggnad  

 Gunnar

 Bertil  
 
Selmas portskjul med ladugård
 och övriga uthus
 

 

 
Den gamla mjölkpallen
Selmas ladugård med garage i förgrunden
 
 
 
 
   

Bröderna Larsson drömmer om att få köra bil en dag

 


Bröderna på söndagsutflykt med Missionsförsamlingen

 


Bertil och Birgit i samspråk med mina bröderna och min 
hustru nedanför Ella Anderssons villa

 

Till huvudsida


   
   
Copyright © Birger Ohlson 1999