Folkeslunda 2:2
Axel Larssons gård


På vandringen österut i bygatan kommer vi nu till Axel Larssons gård, eller Per-Lars-Axel som han ibland kallades efter sin far Per Larsson (1861-1953). Axel övertog gården 1934 efter sin far tillsammans med sin hustru Jenny. Gården är en mycket vacker gammal gård som har gått i arv i sex generationer. 

Axel var en mycket allmänbildad och intellektuell man och som hade stort intresse för sin hembyggd. Han var den som man frågade till råds om man hade några teoretiska problem. Han var ofta behjälplig med deklarationer och liknande. Axel var också en duktig föreningsmänniska. Man var alltid välkommen om man ville komma och prata med honom om byns gamla historia. Han tog gärna fram sina gamla bykartor som visade hur gårdarna  tidigare hade legat. 

Axel var också händig med frisörsaxen. Vi småpojkar brukade alltid gå till sme´n i Lerkaka, Sme´Hilmer, och klippa oss i hans smedja. Han tog en krona för en klippning och då kunde man välja antingen en frisyr med lugg eller också kunde man få det snaggat. Men då vi fick reda på att Axel i Folkeslunda bara tog femtio öre, så gick vi hellre dit och då slapp vi ju också sitta i smedjan bland all järnskrot.

Smedjan som ligger längst ner i byn som nu tillhör Långlöts hembygdsförening tillhörde Axels gård tidigare. Väderkvarnen som är belägen norr om byn och är den enda som finns kvar i Folkeslunda har också tillhört den här gården. Smedjan var tidigare en linbasta som är flyttad till den nuvarande platsen. Tidigare låg den strax nedanför kvarnen, enligt uppgift från Axel.
Foton från smedjan och kvarnen

Axels gamla gård förföll en del de sista åren Axel levde, särskilt den gamla ladan var i dåligt skick. Ladan har nu renoverats upp under senare år av gårdens nya ägare.  Sina sista år bodde Axel på pensionärshemmet i Långlöt. I dag ägs gården av Axels Larssons syskonbarn och används som sommarbostad.

Följande personer bodde på gården 1893.
Undantagsmannen Lars Persson född 1820.
Hustrun Stina Kajsa Amundsdotter född 1826 i Runstens församling.
Sonen och gårdsägaren Per August Larsson född 1861.
Hustrun Anna Viktoria Svensdotter född 1870 i Gärdslösa församling.
Dottern Elsa Ingeborg född 1892. 
Elsa var äldsta systern till Axel. Axel hade ytterligare en storasyster samt två yngre systrar.

________

 

 Axel Larssons gård sedd från bygatan

 Portskjul och sidobyggnader
Jenny Larsson 
d 1963


 


Axel kopplar av med pipan 
 

Axels gamla kök


Min hustru Gullan och Axel på trappan
Axels la´hage

 

Axels lada innan den restaurerades 
för några år sedan 


Portskjul och mangårdsbyggnad
Axel Larsson
f 1897 i Folkeslunda
d 1986 i Folkeslunda
     


Axels kvarn  sedd från östra landsvägen


Ny länk 2002
Äldre bilder på Axels gård

Axel berättar om gamla tider

Till huvudsida


   
     
Copyright © Birger Ohlson 1999